İş Kazası Nedir?
Sigortalı, işyerinde bulunuyorken ortaya çıkan ve sigortalı çalışanı o anda veya daha sonradan, bedensel veya ruhsal olarak zarar görmesine veya engelli hale gelmesine neden olan olaylar, iş kazası olarak adlandırılır. .
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?
Bir işyerinde iş kazası gerçekleşmiş ve neticesinde yaralanma veya ölüm meydana gelmişse, Cumhuriyet Başsavcılığı ve kolluk tarafından soruşturma başlatılarak ilgililer hakkında ceza davası açılabilir. Ancak, iş kazası nedeniyle ceza davası dışında hukuk davası açılarak maddi ve manevi tazminat da talep edilebilmektedir. İşçinin ölümü halinde tazminat işçinin mirasçıları tarafından talep edilebilecektir. İş kazası davaları önlem almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen tam kusurlu işverene karşı açılmaktadır. .
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davaları
Maddi Tazminat Davası
Geçirdiği iş kazası neticesinde ruhen ve/veya bedenen zarar gören işçiye bu zararını gidermesi adına dava açma hakkı tanınmıştır. Buna göre, yürürlükteki mevzuat gereğince iş kazası geçiren işçi, cismani zarar halinde zararın giderilmesini talep edebilecektir. İşçinin iş kazası neticesinde bedensel zarara uğraması halinde, tedavi giderleri, bedensel zarar nedeniyle çalışmadığı sürelerdeki kazanç kaybı, çalışma gücü çalışamadığı dönemler dışında da azalmışsa veya tamamen çalışma gücü yitirilmişse bu nedenle ortaya çıkan zararlar, kazanç kayıpları, maddi tazminat davası yolu ile talep edebilecektir. .
İş kazasının ölümle sonuçlanması halinde ise, cenaze giderleri, tedavi giderleri (ölümden önce bir tedavi süreci var ise), çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar maddi tazminat davası yolu ile talep edilebilecektir. .
Manevi Tazminat Davası
Bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda veya çalışanın ölümü halinde iş kazasına uğrayan yakınlarının üzüntü ve keder duyması sebepleri ile, olayın özellikleri göz önünde tutularak, zarar görene uygun bir miktar paranın ödenmesi şeklinde manevi tazminata hükmedilebileceği ilgili yasal düzenlemelerle öngörülmektedir. .
İşçinin ağır bedensel zarar görmesi veya ölümü halinde işçinin yakınlarının da manevi tazminat talep edebilmesi mümkündür. Böylelikle, cismani zarara uğrayan çalışan ve ölümü durumunda çalışanın yakınları, manevi tazminat koşullarının oluşması durumunda bu tazminatı talep edebileceklerdir. İş kazası neticesinde zarar görenin veya ölenin yakınları için manevi tazminata hükmedilmesi için bazı şartların varlığı aranacaktır. Buna göre, ortada bir fiil, fiil neticesinde meydana gelen zarar, zarar ile fiil arasında illiyet bağı, fiilin hukuka aykırı olması ve işçinin cismani zarar uğraması gerekmektedir. Sayılan şartların varlığı halinde hâkim, manevi tazminata hükmedecektir. .
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
Destekten yoksun kalma tazminatı, ölen bir kişinin yaşarken destek verdiği kişilerin, aldığı desteğin ölüm sebebiyle ortadan kalkması sonucunda, destek alanların uğradıkları zarardır. Dolayısıyla, bu tazminat türü ancak iş kazası neticesinde ölüm hadisesi gerçekleştiği zaman ortaya çıkmaktadır. .
Destekten yoksun kalma tazminatı yalnız ölen işçinin ailesi tarafından değil, işçinin çalışırken destek olduğu kişilerle birlikte ileride bu destekten yararlanması söz konusu olan kişiler tarafından da talep edilebilecektir. Bu doğrultuda, açılacak olan destekten yoksun kalma tazminatı davasında, hâkim tarafından, ölen işçinin sağlığında destekten yoksun kalacağını iddia eden kişilere bakacak güçte olmasını ve tazminat talep edenlerin ölen işçinin yardımına muhtaç olmasını aramaktadır. .
İş Kazası Nedeniyle Açılacak Tazminat Davaları Nerede Açılır?
İş kazası nedeniyle açılacak tazminat davalarında görevli mahkeme, İş Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise, işverenin ikametgâhı veya kazanın gerçekleştiği yer mahkemesidir. .
İş Kazası Nedeniyle Açılacak Tazminat Davalarında Zamanaşımı
İş kazası nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında zamanaşımı genel hükümlere göre çözümlenecektir. Zamanaşımı, iş kazasının gerçekleştiği günden itibaren 2 yıl ve herhalde 10 yıldır. Bu sürelerin sona ermesiyle birlikte iş kazasına bağlı olarak yapılacak tazminat talepleri zamanaşımına uğrayacaktır.